De man die de politie tipte over de verblijfplaats van Jos B. had hem al meerdere malen gezien en gesproken, nog voordat bekend was dat hij verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen. B. werd zondag aangehouden in Spanje. 

In het kort

  • Jos B. wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen in 1998
  • Politie kwam B. op het spoor tijdens grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek
  • Doorbraak in onderzoek woensdag bekendgemaakt, daarna meer dan duizend tips over B.
  • Verdachte is zondagmiddag aangehouden bij Barcelona

Dat laat de 46-jarige Nederlander, die verder anoniem wil blijven, weten aan De Telegraaf.

De tipgever woont in de regio van Castelltercol, waar B. zondag is aangehouden. "Hij zat in een tentje in het bos, vlakbij een huis dat al jaren wordt bezocht door meerdere mensen. Het is een soort commune, waar ik zelf ook lange tijd heb gewoond."

"Ik heb hem in juli al eens gezien en gesproken, en voor het laatst begin deze maand. Hij leeft graag in de natuur, had hij me laten weten. Daarom zat hij daar", vertelt hij aan de krant. "Hij zag er netjes uit, niet verwilderd of zo. Het is verder een keurige man."

Overzicht 20 jaar durende zoektocht moordenaar Nicky Verstappen
1
Overzicht 20 jaar durende zoektocht moordenaar Nicky Verstappen

Leuk met B. gesproken

De Nederlander zegt leuk met B. gesproken te hebben. "Maar toen het nieuws over hem bekend werd, kreeg ik er een naar gevoel bij. Ik heb ook een vriend van mij zijn foto laten zien, vroeg hem: dat is toch die Hollander die we hier hebben gezien? 'Zeker weten', antwoordde hij."

Zaterdag nam de 46-jarige man contact op met de politie en heeft een klein uur gesproken met een rechercheur. "Toen is mij op een gegeven moment verteld: we gaan actie ondernemen." 

Dat was spannend, zegt hij. Vooral omdat hij bang was dat B. tijdig onraad zou ruiken. "Ik ben heel erg opgelucht dat hij nu is gepakt."

Politie Limburg meldt aanhouding Jos B.
15
Politie Limburg meldt aanhouding Jos B.

B. wordt binnenkort uitgeleverd aan Nederland

Na zijn arrestatie is B. in een Spaanse cel gezet. Hij wordt binnenkort uitgeleverd aan Nederland, wanneer is nog niet bekend. Maandagochtend wordt een persconferentie gegeven over de aanhouding. 

In de afgelopen dagen kwamen bij de politie meer dan duizend tips binnen over B., die in april door familieleden als vermist was opgegeven. De politie laat in een korte reactie weten erg dankbaar te zijn voor alle hulp.

B. wordt verdacht van betrokkenheid de dood van de elfjarige Nicky in 1998. De politie kwam de man op het spoor tijdens een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek. Hij deed zelf niet mee aan het onderzoek, maar zijn familieleden wel.

B. werd in 1998 al ondervraagd

De man werd kort na de dood van Nicky in 1998 staande gehouden in de buurt van de vindplaats van het lichaam. Hij verklaarde toen een nachtelijke fietstocht aan het maken te zijn. Zijn naam bleef in het dossier staan, waardoor onderzoekers hem in 2018 weer op het spoor konden komen. 

B. zou in 1985 twee jaar proeftijd opgelegd gekregen hebben vanwege ontucht met twee tienjarige jongens. Hij zou zijn daden hebben erkend. De zaak werd geseponeerd, waardoor het dossier in het archief van het Openbaar Ministerie (OM) na een aantal jaar mocht worden vernietigd.


Nu Jos B., verdachte in de zaak-Nicky Verstappen, zondagavond 26 augustus is aangehouden in Spanje, is het voor ons niet langer van belang zijn volledige naam en foto op te nemen in onze berichtgeving.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!