Jos B., de verdachte in de zaak-Nicky Verstappen, is zondagmiddag in Spanje opgepakt. Dit heeft de politie zondagavond bekendgemaakt.

In het kort

  • Jos B. wordt verdacht van betrokkenheid bij dood Nicky Verstappen
  • Politie kwam B. op het spoor tijdens grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek
  • Doorbraak in onderzoek woensdag bekendgemaakt, daarna meer dan duizend tips over B.
  • Verdachte is zondagmiddag aangehouden bij Barcelona
  • B. wordt op korte termijn overgeleverd aan Nederland

De 55-jarige man zit momenteel vast in een Spaanse cel. Hij wordt op korte termijn uitgeleverd aan Nederland, meldt de politie. Volgens misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die de familie Verstappen bijstaat, was de aanhouding bij Barcelona.

B. woonde afwisselend in een tent en in een verlaten huis met andere daklozen, aldus De Vries. De verdachte zou na zijn arrestatie niets hebben gezegd tegen de Spaanse politie.

De politie kwam de verdachte op het spoor na een tip van een getuige. Deze persoon gaf aan dat hij de man herkende aan de hand van de foto’s die afgelopen woensdag op de persconferentie zijn getoond en de mediaberichten van de afgelopen dagen.

Door goede en snelle samenwerking met de Spaanse politie kon de man zondagmiddag worden aangehouden, aldus de politie.

De Vries meldt op Twitter dat de nabestaanden zondagavond zijn ingelicht over de arrestatie. "Hulde voor het rechercheteam", schrijft hij. "Familie is enorm opgelucht, er valt 25.000 kilo van hen af."

Overzicht 20 jaar durende zoektocht moordenaar Nicky Verstappen
1
Overzicht 20 jaar durende zoektocht moordenaar Nicky Verstappen

Meer dan duizend tips over B.

In de afgelopen dagen kwamen bij de politie meer dan duizend tips binnen over B., die in april door familieleden als vermist was opgegeven. De politie laat in een korte reactie weten erg dankbaar te zijn voor alle hulp.

B. wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van de elfjarige Nicky in 1998. De politie kwam de man op het spoor tijdens een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek. Hij deed zelf niet mee aan het onderzoek, maar zijn familieleden wel.

De man werd kort na de dood van Nicky staande gehouden in de buurt van de vindplaats van het lichaam. Hij verklaarde toen bezig te zijn met een wandeling. Zijn naam bleef in het dossier staan, waardoor onderzoekers hem in 2018 weer op het spoor konden komen. 

B. zou in 1985 door de rechter twee jaar proeftijd opgelegd gekregen hebben vanwege ontucht met twee tienjarige jongens. Hij zou zijn daden hebben erkend. De zaak werd geseponeerd, waardoor het dossier in het archief van het Openbaar Ministerie na een aantal jaar mocht worden vernietigd.

Politie Limburg meldt aanhouding Jos B.
15
Politie Limburg meldt aanhouding Jos B.

B. kan overleven in de natuur

De man uit Simpelveld was actief bij scoutingverenigingen en organiseerde natuurreizen in Europa. B. kan zelf goed in de natuur overleven. Er werd al sinds juni naar hem gezocht.

B. ging eind vorig jaar een wandeltocht maken in de Franse Vogezen. Zijn familie had in februari voor het laatst contact met de man. De politie zegt aanwijzingen te hebben dat B. voorbereidingen trof om gedurende lange tijd uit beeld te blijven.

De man wordt verdacht van moord of doodslag, een zedendelict en ontvoering. Nu Jos B., verdachte in de zaak-Nicky Verstappen, zondagavond 26 augustus is aangehouden in Spanje, is het voor ons niet langer van belang zijn volledige naam en foto op te nemen in onze berichtgeving.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!