De Rijn heeft zaterdag bij Lobith op de allerlaagste stand ooit gestaan. Rijkswaterstaat berekende een daggemiddelde van 6,87 meter boven Normaal Amsterdams Peil (NAP). De laagste stand tot nu toe dateerde uit 2011.

Het water stond toen op 6,89 meter boven NAP. Het daggemiddelde van de waterstand wordt berekend door elke tien minuten te peilen hoeveel water er in de rivier staat.

Het Gelderse Lobith ligt op de grens met Duitsland. Het heeft vrijdagavond en zaterdag weliswaar hard geregend in Duitsland, maar het duurt drie tot vier dagen voor dat extra water Nederland bereikt.

Rijkswaterstaat verwacht daarom dat het waterpeil de komende dagen zal stijgen. Daarna wordt weer een daling voorzien, omdat er de komende week weinig regen valt in Duitsland en Zwitserland.

Binnenvaart lijdt al weken schade door lage waterstand

De binnenvaart lijdt al weken schade door de lage waterstand in de grote rivieren. Ze kunnen veel minder vracht vervoeren. In de Waalbocht bij Nijmegen lopen schepen aan de bodem.

Rijkswaterstaat geeft daarom sinds vorige week voor het eerst extra peilingen door voor de Waal, zodat schippers eventueel een andere route van en naar Duitsland kunnen kiezen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!