De opbrengst van de elfstedenzwemtocht die Maarten van der Weijden vorige week maakte, is opgelopen naar 4,3 miljoen euro. Dat is zondag bekendgemaakt tijdens de huldiging van de zwemmer in Waalwijk.

Daarmee is de teller met bijna 1 miljoen euro opgelopen sinds woensdag, toen de opbrengst nog stond op 3,5 miljoen euro. Het geld gaat via KWF Kankerbestrijding naar elf speciale projecten. 

''Ik ben zo onwijs dankbaar, wat een geld. Ik ben zo onwijs dankbaar", reageerde Van der Weijden op het bedrag. De zwemmer hoopt in totaal 4,5 miljoen euro in te zamelen.

Grote drukte bij huldiging in Waalwijk

Waalwijk was zondag uitgelopen voor de huldiging van Van der Weijden. Honderden mensen hadden zich op het Raadhuisplein en de Markt verzameld om Van der Weijden toe te juichen.

De olympisch kampioen op de 10 kilometer in 2008 werd gehuldigd in de gemeente waar hij woont, vanwege zijn elfstedenzwemtocht vorige week in Friesland. Hij kreeg zondag een erepenning van de gemeente Waalwijk uit handen van burgemeester Nol Kleijngeld.

Van der Weijden wilde 200 kilometer afleggen, maar moest zijn tocht na 163 kilometer staken, omdat het medisch niet langer verantwoord was om door te gaan. Hij lag 55 uur in het water.

De pijn kwam opzetten na ongeveer tien uur zwemmen, vertelde Van der Weijden zondag. ''Behalve specifieke pijn, zoals schuurplekken en hoofdpijn, is er die algemene roep van je lichaam om ermee te stoppen. Dan moet je toch maar stug doorgaan."

Van der Weijden dankbaar voor aanmoedigingen

Van der Weijden vertelde ook dat de vele aanmoedigingen van de mensen langs de kant erg belangrijk waren tijdens zijn zwemtocht. "De aanmoedigingen van de mensen en het besef dat ik met elke slag die ik maakte kankerpatiënten kon helpen, hebben me erdoor geholpen."

Van der Weijden had ook lovende woorden voor de Friese boeren die hem met grote lampen vanaf de kant van licht voorzagen in de duisternis. ''Ik dacht: er zullen wel een paar boeren staan. Maar dat waren er iets meer dan een paar. Het is uiteindelijk nooit donker geweest en ook nooit stil."

Van der Weijden werd eerder al gehuldigd in Leeuwarden, waar hij na zijn elfstedenzwemtocht zou eindigen. De huldiging in Waalwijk bestond onder meer uit optredens van Guus Meeuwis en O'G3NE.

Feestelijke huldiging voor Van der Weijden in Leeuwarden
44
Feestelijke huldiging voor Van der Weijden in Leeuwarden

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!