De NS verwacht de komende weken extra drukte op station Amsterdam-Zuid door de Noord/Zuidlijn. Het aantal reizigers in de spitstreinen kan met 10 procent groeien.

Het spoorbedrijf rijdt met treinen met de maximaal mogelijke lengte, maar dat zal naar verwachting niet genoeg zijn om iedereen een zitplaats te bieden.

Ook veel andere drukke treinen rijden op de maximale lengte. Maar de NS adviseert spitsreizigers om de drukte-indicator van de reisplanner-app te raadplegen om zo te zien welke treinen druk of rustiger zijn.

In de hyperspits - de piek tussen 7.30 en 8.30 uur - moet een deel van de reizigers rekening houden met een staanplaats.

NS verwacht 35 miljoen reizigers in september

NS heeft zich voorbereid op zo'n 35 miljoen reizigers in september. Deze maand is traditiegetrouw de drukste maand van het jaar, omdat forensen terug zijn van vakantie en de universiteiten weer opengaan.

De hogesnelheidslijn tussen Rotterdam en Schiphol is met 19 procent de snelst groeiende verbinding. De drukste trein wordt per direct uitgebreid van zes naar negen rijtuigen. Vanaf december breidt NS hier ook het aantal treinen uit van vier naar vijf per uur.

ProRail zegt dat spoorwegnet vol is

Spoorbeheerder ProRail waarschuwde deze maand dat het ruim 7.300 kilometer tellende Nederlandse spoorwegnet "nagenoeg vol is". Toch heeft het weinig zin om extra spoorlijnen aan te leggen, omdat daar bijna geen ruimte voor is, stelt de spoorbeheerder maandag.

Treinen rijden steeds vaker en sneller om de groei van het aantal reizigers aan te kunnen. Daardoor wordt het drukker op het spoor. ProRail verdeelt de spoorcapaciteit onder alle vervoerders en kwam maandag met de verdeling voor 2019.

Volgend jaar leggen de treinen in 2,2 miljoen reizen naar verwachting 165 miljoen kilometer af. Dat komt neer op een record. In 2004 legden de treinen nog 129 miljoen kilometer af. Verder staan voor volgend jaar 8 procent meer goederentreinen ingepland dan dit jaar. Wel worden iets minder werkzaamheden voorzien.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!