Door verzilting is het IJsselmeer zo zout geworden dat er maatregelen genomen zijn om het zoutgehalte terug te dringen. De Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) meldt dat de maatregelen genomen moesten worden omdat het water uit het IJsselmeer gebruikt wordt in de drinkwatervoorziening.

Deze week is water uit het meer gespuid op de Waddenzee bij het Kornwerderzand en bij Den Oever. Rijkswaterstaat houdt het zoutgehalte scherp in de gaten.

Op dagen dat er veel zout in het water zit, neemt het drinkwaterproductiebedrijf in Andijk geen water in. De waterstand in het IJsselmeer en het Markermeer is in de afgelopen week wel verbeterd, zodat waterschappen water uit het meer mogen blijven gebruiken om hun grond nat te houden.

De waterstand in Rijn, Waal, IJssel en Lek is nog steeds bijzonder laag en dat gaat de komende week ondanks voorspelde regen niet verbeteren. Volgens waterschap Vechtstromen in Oost-Nederland moet het tweehonderd dagen regenen om de watersituatie in het land op een normaal peil terug te brengen.

De haven in Deventer blijft nog wekenlang gesloten. De waterstand in de IJssel daar moet zo'n 40 centimeter stijgen voor de in de haven opgesloten schippers weg kunnen varen.

Omdat Nederland nog steeds kampt met een ernstig neerslagtekort blijft de waterkwaliteit van rivieren, beken, sloten en plassen onvoldoende. Blauwalg en botulisme komen steeds vaker voor. Het is zeer af te raden om zomaar in open water te duiken als het volgende week weer warmer wordt, aldus de LCW.