
Uit afscheidsbrief blijkt dat explosie gemeentehuis Bemmel eenmansactie was
Volgens burgemeester Marianne Schuurmans van Lingewaard is gebleken dat de man suïcidale neigingen had en een wanhoopsdaad heeft gepleegd. "Ik vind het verschrikkelijk dat mensen in een situatie komen waarin ze zelfmoord als enige uitweg zien."
De gemeente zegt dat "alle partijen die bij zijn zorgelijke situatie waren betrokken dit niet hebben kunnen voorkomen." De burgemeester is donderdag op bezoek geweest bij zijn nabestaanden.
Woensdag is op een aantal adressen huiszoeking gedaan, zegt de politie, hoewel de man geen vast adres meer had.
De politie wil daar niet meer over zeggen, maar in Lingewaard is ondertussen algemeen bekend dat het slachtoffer de voormalige vrachtwagenchauffeur Hans van M. uit Gendt is. Zijn familie en hulpverleners wisten dat hij ernstig in de war was.
De man reed rond 2.00 uur met een auto het gemeentehuis binnen. Hij had twee gasflessen aan boord, waarvan er één ontplofte. Daardoor kwam de man om het leven en ontstond een grote ravage.
Volgens de politie had Van M. niet eerder dreigementen tegen de gemeente geuit. "Tot nu toe is niet gebleken waarom hij het gemeentehuis heeft uitgekozen als doel van zijn vreselijke wanhoopsdaad", zegt burgemeester Schuurmans.
Familie is geschokt door incident
De familie van Van M., inwoner van het dorp Gendt dat dicht bij Bemmel ligt, zegt tegen Omroep Gelderland dat de vrachtwagenchauffeur een "tikkende tijdbom" was. "Het probleem met verwarde personen: ze zijn volwassen en men kan wettelijk pas ingrijpen als iemand een gevaar vormt voor zichzelf", aldus een schoonzus van de man.
De vrouw zegt dat de familie geschokt is door het incident en de dood van Van M., maar zeker weet dat het niet om een aanslag ging die het doel had anderen tot slachtoffer te maken. "Het waren altijd wanhoopsdaden, waarbij hij zichzelf het leven probeerde te ontnemen. Ook het inrijden op het gemeentehuis was gericht op hemzelf."
Denk jij aan zelfmoord? Je bent niet alleen. Neem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via www.113.nl of bel naar 0900-0113.
NUjij: Uitgelichte reacties