De politie heeft woensdag al meer dan tweehonderd tips gekregen over de verblijfplaats van de verdachte in de zaak-Nicky Verstappen. De politie gaat niet in op de inhoud van de tips.

In het kort:

  • Politie krijgt na bekendmaking naam Jos B. meer dan 200 tips binnen
  • 55-jarige B. in april door familie opgegeven als vermist
  • DNA-sporen uit onderzoek naar vermissing leidden tot een match met DNA gevonden op lichaam en kleding Verstapppen
  • B. nog altijd voortvluchtig, onduidelijk is of hij nog leeft

Ingrid Schäfer-Poels, politiechef Eenheid Limburg, maakte het aantal tips woensdagavond bekend in het praatprogramma Laat op één. Er wordt onder meer gebeld door mensen die denken de verblijfplaats van de verdachte te kennen of zeggen hem in verschillende landen te hebben gezien. 

Het Openbaar Ministerie (OM) en de politie maakten eerder op woensdag bekend dat de 55-jarige Jos B. internationaal wordt gezocht voor betrokkenheid bij de dood van de elfjarige Nicky Verstappen in 1998.

De man uit Simpelveld was actief bij scoutingverenigingen en organiseerde natuurreizen in Europa. B. deed zelf niet mee aan het DNA-verwantschapsonderzoek dat in 2017 van start ging, maar zijn familie liet wel DNA afnemen.

In april 2018 is de man door zijn familie als vermist opgegeven. In het najaar van 2017 besloot hij een wandeltocht te gaan maken door de Franse Vogezen. In februari 2018 was er voor het laatst contact met zijn familie.

De politie gaat ervan uit dat B. nog in leven is en is een zoektocht gestart. Er is een nationaal opsporingsbevel tegen hem uitgevaardigd en de autoriteiten vragen het publiek om hulp bij het vinden van de verdachte.

Verdachte sinds april spoorloos

Sinds april ontbreekt elk spoor van de verdachte. De politie houdt er rekening mee dat B. in het buitenland zit. Daarom is het nieuwsbericht over de doorbraak in de zaak vertaald in het Engels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans.

B. is een zogeheten 'bushcrafter' en beheerst allerlei technieken waarmee hij kan overleven in de natuur. Hij kan leven van wat de natuur te bieden heeft en weet hoe hij water kan vinden en dat drinkbaar kan maken. Hij organiseerde onder meer reizen in Europa en ging zelf ook geregeld op reis.

De politie zegt aanwijzingen te hebben dat B. voorbereidingen trof om gedurende lange tijd uit beeld te blijven.

Natuurstichting roept verdachte op zich te melden

De stichting van natuurliefhebbers Randoloup NatureWise hoopt dat oud-bestuurslid Jos B. zich bij de politie meldt "zodat de ouders van Nicky Verstappen na twintig jaar eindelijk antwoorden krijgen op hun vragen". In een verklaring laat het bestuur van de stichting woensdag weten "met verbijstering" kennis te hebben genomen van het nieuws.

Sinds september was Jos B. beheerder van een terrein van deze stichting in de Franse Vogezen. Ook was hij bestuurslid van de stichting, maar dat lidmaatschap is hem nu ontnomen. Begin dit jaar hielden natuurliefhebbers in de Vogezen een grote zoektocht naar B., omdat hij als vermist was opgegeven.

"Naar nu blijkt is Jos niet vermist geraakt, maar voortvluchtig voor betrokkenheid bij deze gruwelijke coldcasezaak die al twintig jaar onopgelost is'', aldus de stichting.

Nu Jos B., verdachte in de zaak-Nicky Verstappen, zondagavond 26 augustus is aangehouden in Spanje, is het voor ons niet langer van belang zijn volledige naam en foto op te nemen in onze berichtgeving.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!