Een fout in de verkeersleidingsoftware van ProRail leidde dinsdag de grote storing in die het treinverkeer in en rond Amsterdam platlegde. De storing ontstond nadat een winkeldief de treintunnel bij Schiphol in rende.

Dat bevestigt een woordvoerder van ProRail woensdagmiddag naar aanleiding van berichtgeving van de NOS.

Het treinverkeer werd stilgelegd toen de dief de tunnel betrad. Een van de treinen bleef stilstaan op een plek waar de software bepaalt naar welk perron een trein moet. De software dacht dat er voortdurend een trein naderde en probeerde herhaaldelijk een perron toe te wijzen aan een trein.

Dat gebeurde uiteindelijk 32.000 keer, waarna het systeem van de verkeersleidingpost in Amsterdam crashte. Hier wordt het treinverkeer in en rond de stad gecoördineerd.

Rond 19.00 uur trof de storing het treinverkeer. Uiteindelijk werd het probleem pas rond 3.30 uur verholpen, omdat herstarten niet lukte. "Uiteindelijk hebben we vannacht het hele systeem schoongeveegd en zijn opnieuw begonnen", zegt ICT-directeur Henk Bothof van ProRail tegen de NOS.

Het gaat om het systeem dat automatisch bepaalt welke richting wissels moeten bewegen. Op het beginmoment van de storing rijden er ongeveer veertig treinen per twintig minuten in Amsterdam. In geval van nood kan dit handmatig worden gedaan, maar dan kunnen er veel minder treinen rijden.

De spoorbeheerder heeft het systeem nu zo aangepast dat deze fout niet meer voor kan komen.

Winkeldief is aangehouden

De winkeldief die de Schipholtunnel in rende, is door de marechaussee aangehouden. Hij zou spullen hebben gestolen bij de Albert Heijn.

Veel mensen waren dinsdagavond op stations gestrand. Naar schatting ondervonden zo'n 70.000 mensen hinder van de storing.

Zo'n vijftienhonderd mensen hebben hun geld teruggevraagd bij de NS naar aanleiding van de storing. Zij hebben maandag meer dan een uur vertraging opgelopen. Vermoedelijk verdubbelt het aantal treinreizigers dat hun reiskosten terug wil de komende drie maanden nog, meldt een woordvoerder van de NS.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!