Spoorbeheerder ProRail gaat "grondig onderzoek" doen naar de precieze oorzaak van de problemen die het treinverkeer rond Amsterdam dinsdagavond tot tweemaal toe platlegden.

Door een storing op de verkeersleidingpost van ProRail kwamen alle treinen in de omgeving van Amsterdam stil te staan. Seinen en wissels werkten niet meer. Dit leidde tot grote problemen voor tienduizenden reizigers die niet naar huis konden.

De treinen rijden woensdagochtend in principe weer volgens de dienstregeling. ICT-experts van ProRail hebben de storing verholpen, zodat alle seinen en wissels weer werken.

"De systemen zijn momenteel weer stabiel", aldus een woordvoerder van de spoorbeheerder. Wel moeten reizigers rekening houden met extra drukte, doordat veel treinen korter zijn dan normaal het geval is.

De exacte oorzaak is nog niet bekend

"Om te voorkomen dat zich weer zo'n probleem voordoet, gaan we grondig onderzoek doen naar de oorzaak van de storing in onze systemen", meldt de zegsman van ProRail. "We weten nog niet wat de storing exact heeft veroorzaakt."

Het was de tweede grote stremming van het treinverkeer in korte tijd. Zondagavond strandden vele tienduizenden reizigers in Leeuwarden, doordat er geen treinen meer van en naar Noord-Nederland reden. Dit kwam door een defecte bovenleiding.

Ook het kabinet wil 'goede evaluatie'

Ook staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) vindt dat de problemen van dinsdagavond "goed moeten worden geëvalueerd".

,,Het was een heel grote storing", aldus de bewindsvrouw. Voor haar was het belangrijkste dat alle gestrande reizigers weer thuis zouden komen. Er zal volgens haar nu goed worden gekeken wat goed en fout is gegaan. Het toont ook aan dat het belangrijk is dat er veel wordt geïnvesteerd in het spoor, zegt Van Veldhoven.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!