Een man is in de nacht van dinsdag op woensdag om het leven gekomen doordat hij met een auto het gemeentehuis van Lingewaard was ingereden. Het gemeentepand in Bemmel vloog in brand en raakte ernstig beschadigd.

In het kort

  • In de nacht van dinsdag op woensdag reed een automobilist het gemeentehuis van Lingewaard binnen
  • De bestuurder kwam om het leven en er ontstond brand
  • Volgens de brandweer lagen er gasflessen in de auto, maar lijkt het niet om een aanslag te gaan
  • De politie zegt een "sterk vermoeden" van de identiteit van de man te hebben
  • Het gemeentehuis is ernstig beschadigd geraakt. Er worden elders werkplekken ingericht

In de auto lagen twee gasflessen, waarvan er een ontplofte. De andere bleef intact en werd veiliggesteld door brandweerlieden. De brand was rond 3.00 uur onder controle. 

Een woordvoerder van de brandweer kon woensdagmorgen nog niet veel kwijt over de bestuurder. ''Dit doet een gezond mens niet'', zei hij.

''Je moet wel heel boos zijn op een gemeente, wil je daar naar binnen rijden'', aldus de woordvoerder. ''Verder kan ik lopende het onderzoek nog niets zeggen. Maar dit is geen aanslag, zoveel is duidelijk."

De politie kan nog niet zeggen of er sprake is geweest van een aanslag, gericht tegen een of meer personen.

Wel bestaat er bij de autoriteiten een ''stevig vermoeden'' van de identiteit van de bestuurder. Als dat vermoeden klopt, dan lijkt het inderdaad niet te gaan om een terreurdaad, aldus een woordvoerder van de politie.

Of de persoon in kwestie bekendstond als verward of op een andere manier in beeld was bij instanties, kon ze nog niet zeggen.

Ravage nadat auto op gemeentehuis Lingewaard inrijdt
34
Ravage nadat auto op gemeentehuis Lingewaard inrijdt

Burgemeester niet bewust van dreigementen

Burgemeester Marianne Schuurmans van de gemeente Lingewaard heeft nog geen idee wat de bestuurder bezielde. Voor zover zij weet, zijn de laatste tijd geen dreigementen richting de gemeente geuit. Schuurmans zegt dat ze in nauw contact staat met politie en brandweer. 

''Elke gemeente heeft te maken met mensen die niet blij zijn en wij ook. Er is wel eens discussie maar ik heb geen aanleiding om te denken dat dat hier heeft gespeeld. Er is recent ook niets gebeurd dat ik hieraan zou kunnen verbinden’’, aldus Schuurmans.

Vorig jaar sloot zij een café in een naburig dorp omdat dat een ontmoetingsplaats zou zijn voor motorclub No Surrender. Dat is haar niet in dank afgenomen, net zomin als haar stevige optreden tegen ondermijning, de vermenging van boven- en onderwereld.

Gemeente richt elders tijdelijk kantoor in

In het getroffen gemeentehuis wordt de schade opgenomen. Ook wordt er bouwkundig onderzoek gedaan. De auto staat nog in het pand. Het lichaam van de bestuurder dat ernaast lag, is inmiddels weggehaald.

De gemeente richt vanwege de grote schade aan het pand een tijdelijk kantoor in. Dat komt in het naastgelegen kasteel De Kinkelenburg, dat vroeger ook dienst heeft gedaan als raadhuis. Het is de bedoeling dat inwoners woensdag nog terechtkunnen voor belangrijke zaken als uitkeringen, paspoorten en rijbewijzen.

''Je zult maar morgen op vakantie gaan en nog een paspoort nodig hebben'', aldus Schuurmans. Andere afspraken zijn afgezegd.

Bij de gemeente werken zo'n 350 mensen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!