Maarten van der Weijden moest van zijn vrouw in bad na zijn zwemtocht van 55 uur, vertelde de marathonzwemmer dinsdag in een interview met Omroep Brabant.

"Ik heb vannacht tegen mijn vrouw aan gelegen en ze zei vanochtend: 'Maarten, je stinkt.' Het is ook wel logisch: ik heb sinds vrijdag niet meer gedoucht en alleen maar in het water gelegen."

De atleet zwom de afgelopen dagen langs de elf Friese steden om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker. Na 163 kilometer moest hij van zijn arts opgeven, omdat hij de medicijnen tegen de misselijkheid niet kon binnenhouden.

Na de huldiging in Leeuwarden op maandagavond reisde Van der Weijden weer naar zijn woning in Waalwijk om daar de nacht door te brengen, vertelde hij aan Omroep Brabant.

Van der Weijden staakt zwemtocht: Zijn actie van begin tot eind
81
Van der Weijden staakt zwemtocht: Zijn actie van begin tot eind

'Pijn aan spieren op plekken waarvan ik niet wist dat ik ze had'

Ondanks zijn vermoeidheid was de zwemmer weer om 4.30 uur wakker. "Dat is het tijdstip waarop ik de afgelopen weken ben opgestaan", legde hij uit. "Mijn lichaam is daar inmiddels aan gewend. Dat zal nog wel even zo doorgaan."

De marathonzwemmer voelt zich dinsdag naar eigen zeggen een stuk beter. "Mijn lichaam voelt nog wat onwennig. Ik heb spierpijn op plekken waarvan ik niet wist dat ik er spieren had. En tussen mijn ellebogen heb ik schuurplekken waarvan ik geen idee heb hoe ze er zijn gekomen. Ik heb dat nog nooit eerder gehad."

Van der Weijden beklemtoonde verder heel trots te zijn op alle vrijwilligers die zijn uitzonderlijke zwemtocht mogelijk hebben gemaakt. Zijn actie bracht tot nu toe 2,5 miljoen euro op, maar de teller loopt nog steeds door.

Feestelijke huldiging voor Van der Weijden in Leeuwarden
44
Feestelijke huldiging voor Van der Weijden in Leeuwarden

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!