De rechtspraak worstelt met een nog groter financieringstekort dan eerder werd aangenomen. Het gat in de begroting is niet 28 miljoen euro, maar 40 miljoen euro.

Naar verwachting zullen de financiële problemen de komende jaren alleen maar erger worden, meldt NRC dinsdag op basis van een interne notitie van de Raad voor de Rechtspraak die de krant in handen heeft.

Een woordvoerder van de raad heeft de berichtgeving in gesprek met NU.nl bevestigd. 

Een van de belangrijke oorzaken van de problemen is een digitaliseringsproject dat meer geld heeft gekost dan verwacht. Ook neemt het aantal rechtszaken af. 

Rechtspraak heeft al flink bezuinigd

De Raad voor de Rechtspraak neemt een extern adviseur in de arm om te kijken hoe de groeiende financiële problemen bestreden kunnen worden.

De raad zegt niet te weten hoe de rechterlijke macht nog verder kan bezuinigen.

Er zijn de afgelopen jaren al veel rechtbanken gefuseerd om geld te besparen. De rechtspraak heeft een jaarlijkse begroting van 900 miljoen euro.

Dekker wil niet financieel te hulp schieten

Eerder kwam minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) de rechtspraak nog te hulp met een extra financiële injectie. Maar volgens NRC voelt Dekker er niets voor om weer te hulp te schieten.

De overheid is overigens wettelijk verplicht om tekorten van de rechtspraak aan te vullen. "Maar de minister heeft nu eerst als voorwaarde gesteld dat we het externe onderzoek laten doen", aldus een zegsvrouw van de raad.

Het is de bedoeling dat het onderzoek in januari afgerond is.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!