De 24-jarige vader van de Bredase baby die op 20 november in het ziekenhuis overleed, blijft langer vastzitten, heeft de rechtbank maandag besloten tijdens een pro-formazitting. 

Tijdens de zitting zou de advocaat van de verdachte om de vrijlating van de verdachte hebben gevraagd. Dit verzoek is door de rechtbank afgewezen.

"Dit proces is een hel voor mijn cliënt", meldt de advocaat in gesprek met NU.nl. 

Volgens de eerste sectie overleed de baby door geweld van buitenaf of hevig schudden. De baby had onder meer een bloeduitstorting onder het hersenvlies en een gescheurde tongriem.

Het jongetje van zeven maanden oud werd in kritieke toestand in het ziekenhuis opgenomen. Hij overleed een dag later.

Onduidelijkheid

Een nieuw rapport van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) leidt volgens de advocaat tot onduidelijkheid over de hoofdoorzaak van het overlijden van de baby. 

De rechters vonden de informatie in het rapport niet voldoende om de verdachte voorlopig op vrije voeten te stellen, maar willen de rapporteurs van NFI wel horen tijdens de volgende zitting.

Hulpinstanties

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd begon in december vorig jaar een vooronderzoek naar aanleiding van de dood van de baby. 

Zijn ouders stonden onder begeleiding van de William Schrikker Groep, een jeugdzorginstelling voor ouders met een licht verstandelijke beperking. Ze gebruikten drugs en de vader was al eens veroordeeld vanwege huiselijk geweld.

De baby was eerder uit huis geplaatst, omdat bij hem blauwe plekken waren geconstateerd. De vader werd enkele dagen na het overlijden van het jongetje aangehouden en zit sindsdien vast.

De volgende pro-formazitting vindt plaats op 6 november.