De temperaturen zullen in het weekend fors dalen. Voor het eerst in ruim twee maanden is het naar verwachting overdag nergens in Nederland warmer dan 20 graden. Ook gaat het zaterdag en zondag op veel plaatsen flink regenen.

Het KNMI schat dat er een kans van 90 procent is op neerslag op vrijdag en zaterdag, laat het weerinstituut dinsdag weten.

"We moeten ons voorbereiden op temperaturen die we al heel lang niet meer hebben ervaren", stelt ook weerman Ben Lankamp van Weerplaza.

De laatste keer dat overdag in Nederland nergens meer temperaturen boven de 20 graden werden gemeten, was op 22 juni. "Het is waarschijnlijk slim als mensen een warmere jas of de paraplu weer eens tevoorschijn halen."

Koudefront uit IJsland brengt regen

De lage temperaturen komend weekend zijn het gevolg van een koudefront dat vanuit IJsland over de Noordzee naar Nederland trekt. Dit drukgebied brengt behalve koude lucht ook regen met zich mee.

Op Texel komt de temperatuur vrijdag niet boven de 16 graden uit. Voor Noord-Limburg voorspelt Weeronline een maximumtemperatuur van 19 graden.

Recordaantal zomerse dagen dit jaar

Na het weekend zullen de temperaturen weer iets stijgen. "Maar vermoedelijk is het voorbij met de echte warmte van de afgelopen zomer", voorspelt Lankamp. "De warme zomer dooft helaas als een nachtkaars."

Dinsdag worden overigens nog wel hoge temperaturen verwacht. Als het kwik, zoals verwacht, weer de 25 graden passeert, meet Nederland de 52e zomerse dag van dit jaar. Het kwam nog nooit eerder voor dat Nederland zoveel zomerse dagen in één jaar telde.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!