Veel bezoekers van de voorstelling De Reuzen van Royal de Luxe in Leeuwarden waren zondag gestrand. Door een defecte bovenleiding rijdt er een zeer beperkt aantal treinen tussen Zwolle en Meppel, onderdeel van het traject Zwolle-Leeuwarden.

Volgens ProRail is de bovenleiding over een lengte van ongeveer 500 meter naar beneden getrokken door een trein. Vanwege het incident reden tijdelijk helemaal geen treinen. 

Sinds ongeveer 18.30 uur rijden vanaf één spoor beperkt treinen op het getroffen traject. Het andere spoor kan volgens ProRail pas weer worden gebruikt als de kapotte bovenleiding is hersteld. Hoelang de reparatie gaat duren, is nog onbekend.

De problemen houden de rest van de avond aan. ProRail adviseert reizigers die geen haast hebben later naar huis te gaan.

Zondag was laatste dag van voorstelling

De wereldberoemde voorstelling De Reuzen van Royal de Luxe was drie dagen te zien in Leeuwarden. De voorstelling was onderdeel van de Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Zondag was de laatste dag.

Hoeveel bezoekers het evenement zondag heeft getrokken, weet een woordvoerder van de gemeente nog niet. De gemeente vermoedt wel dat het er meer waren dan de 150.000 tot 160.000 van zaterdag.

De gemeente schat dat de voorstelling in totaal zo'n 425.000 bezoekers heeft getrokken. Daarmee was het iets drukker dan vooraf werd verwacht. De gemeente rekende aanvankelijk op 400.000 bezoekers.

Mensen die de reuzenpoppen van 3 meter hoog wilden bekijken, werd zondag opgeroepen met het openbaar vervoer te komen, omdat de toegangswegen naar Leeuwarden volstroomden.

De Reuzen van Royal de Luxe trekken door Leeuwarden
44
De Reuzen van Royal de Luxe trekken door Leeuwarden

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!