Patiënten in de kliniek in Den Dolder waar Michael P. eerder zat, gebruiken nog steeds drugs. Ook klagen ze over het uitblijven van behandelingen, schrijft het AD zaterdag op basis van gesprekken met patiënten.

Nadat duidelijk werd dat Michael P. verantwoordelijk was voor de dood van Anne Faber, rezen veel vragen over de situatie in de kliniek waar hij zat.

De Inspectie Justitie en Veiligheid en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd deden onderzoek en stelden dat verbeteringen nodig waren. Er was te weinig personeel, patiënten voelden zich onveilig en gebruikten drugs.

De kliniek kwam met een plan om de problemen aan te pakken en moet elke vier maanden verslag doen van de voortgang. Daar is volgens de patiënten echter nog maar weinig van te merken, meldt het AD.

'Drugsgebruik is aan de orde van de dag'

"Het gebruik van drugs en de handel erin is nog steeds aan de orde van de dag", vertelt een patiënt aan de krant. De aangekondigde drugscontroles zouden niet zijn uitgevoerd. "Die zijn er nooit geweest."

In een reactie zegt de kliniek een "moeilijke tijd" door te maken, maar dat "de voorgestelde acties in dat verbeterplan voortvarend worden uitgevoerd". Vorige maand zeiden de twee inspecties dat het te vroeg is om het effect van de verbeteringen te zien. 

In juli werd Michael P. veroordeeld voor het doden en verkrachten van de 25-jarige Anne Faber. Hij kreeg daarvoor een celstraf van 28 jaar en tbs. Hij gaat in hoger beroep.