Met 20,1 graden Celsius in De Bilt is vrijdag een record gebroken. Het is de 54e warme dag op rij, waarmee het record van de langste serie warme dagen uit 2003 met een dag verbeterd is.

De laatste keer dat de temperatuur in Nederland onder de 20 graden bleef was op 24 juni, toen het niet warmer dan 17,7 graden werd.

Er is sprake van een warme dag wanneer wanneer de maximumtemperatuur 20,0 graden of meer bedraagt. Gemiddeld worden in De Bilt 85 warme dagen geteld.

Volgens Wilfred Janssen van Weerplaza is dit een bijzonder lange reeks. "Dit is pas de tweede keer sinds het begin van de metingen in 1901 dat er een reeks langer dan veertig aaneengesloten warme dagen is gemeten."

De kans is groot dat de reeks opeenvolgende warme dagen de komende tijd groeit. Volgens de huidige verwachting van Weeronline wordt het zeker tot en met 23 augustus elke dag minstens 20 graden in De Bilt. Daarmee loopt de reeks op tot zestig.

Grootste aantal warme dagen in een jaar

Weerplaza acht het niet onwaarschijnlijk dat ook het record voor het totale aantal warme dagen in een jaar verbroken wordt. Dat staat nu op 116 dagen. Dit jaar kent tot nu toe 99 landelijk warme dagen.

Dat betekent ook dat zaterdag waarschijnlijk de honderdste warme dag van 2018 wordt. Sinds het begin van de tellingen in 1901 kwam het negen keer voor dat die mijlpaal bereikt werd.

hittekaart
Komende 5 dagen Max. Min. Wind
Donderdag O 3
Vrijdag -2° O 3
Zaterdag -3° ZO 4
Zondag ZO 5
Maandag ZW 4