In 2017 verdronken er 86 Nederlanders, net zo veel als een jaar eerder. Het aantal mensen dat door verdrinking om het leven komt, ligt al jaren rond de tachtig per jaar.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS die donderdag gepubliceerd zijn. In 1950 waren er nog meer dan vijfhonderd incidenten, tot 1980 daalde het aantal verdrinkingen vervolgens sterk en sindsdien is het cijfer redelijk stabiel. Van 1950 tot nu verdronken in totaal bijna vijftienduizend Nederlanders.

In vergelijking met de jaren vijftig van de vorige eeuw verdrinken er vooral minder jonge kinderen. In 1950 verdronken er 266 kinderen in de leeftijd tot tien jaar. Begin jaren zeventig waren dit er ongeveer 150 en in de laatste tien jaar verdronken gemiddeld 9 kinderen per jaar.

Van de Nederlanders die de afgelopen vijf jaar door verdrinking om het leven zijn gekomen, heeft 20 procent een niet-westerse migratieachtergrond. Vooral de leeftijdsgroep tien- tot twintigjarigen is vaker het slachtoffer.

In 2017 verdronken ook 22 buitenlanders in Nederland. In de afgelopen vijf jaar waren dit er in totaal 103, 20 procent van het totale aantal verdrinkingen in Nederland. In de meeste gevallen betrof het slachtoffers uit Duitsland (31 procent) en Polen (22 procent).

De cijfers van verdrinkingen in 2018 zijn nog niet bekend.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!