Het in- en uitgaand vliegverkeer op Schiphol heeft woensdag enige tijd stilgelegen nadat de luchthaven werd getroffen door een grote storing bij de luchtverkeersleiding.

Zowel het inkomende als het vertrekkende vliegverkeer werd rond 14.00 uur opgestart. De storing ontstond een uur eerder en leidde ertoe dat de verkeerstoren niet met vliegtuigen kon communiceren.

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) meldt dat het vliegverkeer werd afgebouwd om de veiligheid te waarborgen. Het vliegverkeer in het Nederlandse luchtruim is volgens de LVNL veilig geland via de back-up van het communicatiesysteem.

Het hoofdcommunicatiesysteem werkt inmiddels weer stabiel. Er wordt nog onderzoek gedaan naar de oorzaak van de storing. Volgens een woordvoerder van de LVNL ligt de prioriteit momenteel bij het op schema laten vliegen van de geplande vluchten.

De storing leidt op Schiphol tot vertraging van tientallen vluchten. Dit komt doordat deze vluchten opnieuw ingepland moeten worden. Een woordvoerder raadt passagiers aan de website van de luchthaven in de gaten te houden voor actuele reisinformatie.

Weinig gevolgen voor andere Nederlandse vliegvelden

De storing had zeer beperkte gevolgen voor de vluchten van en naar Rotterdam-The Hague Airport. Een toestel met de bestemming Palma de Mallorca moest 1,5 uur wachten voordat het kon opstijgen. Enkele andere vluchten op weg naar Rotterdam lopen mogelijk enige vertraging op.

Eindhoven Airport en Groningen Airport Eelde hadden helemaal geen last van de storing. Het vliegverkeer verliep normaal. Een vlucht van Transavia uit Málaga richting Schiphol is uitgeweken en in Eindhoven geland, aldus een woordvoerder.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!