Een 27-jarige man is woensdag veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf voor het schoppen en slaan van twee homoseksuele mannen, vorig jaar juni op het Damrak in Amsterdam.

De rechtbank heeft hem schuldig bevonden aan poging tot doodslag en zware mishandeling. Drie andere verdachten in de zaak werden eerder dit jaar al door de rechtbank veroordeeld. Zij kregen celstraffen oplopend tot veertig maanden.

De eerder veroordeelde daders werden vrij kort na het incident opgepakt. De man die woensdag voor de rechter stond, kon pas in april van dit jaar na uitgebreid onderzoek aangehouden worden.

De rechtbank oordeelde dat bij de dader niet "met voldoende zekerheid kan worden vastgesteld" dat hij er tijdens de mishandeling van op de hoogte was dat de geaardheid van de slachtoffers de aanleiding van de vechtpartij was. Daarom is er bij het vonnis geen rekening gehouden met de relatie tussen het geweld en de geaardheid van de slachtoffers.

Slachtoffers tegen hoofd getrapt

De twee slachtoffers liepen vorig jaar juni met twee vrienden richting Amsterdam Centraal toen zij werden uitgescholden door een van de eerder veroordeelde daders. Hij riep dat hij homo's dood wilde maken. Een van de vrienden was verkleed als dragqueen.

Op het Damrak werden de slachtoffers vervolgens door vier daders aangevallen. Zij werden in hun gezicht geslagen en tegen hun hoofd getrapt, ook nadat zij eenmaal op de grond lagen.

De man die woensdag terechtstond heeft toen de mannen op de grond lagen een aanloop genomen en geprobeerd een van hen hard tegen het hoofd te trappen. De rechtbank oordeelt dat de man hiermee de bedoeling had om het slachtoffer te doden.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!