De Raad van State heeft woensdag bepaald dat mensen geen vergiet op hun hoofd mogen zetten voor hun pasfoto voor een identiteitsbewijs.

De zaak was aangespannen door Mienke de Wilde uit Nijmegen. De vrouw is pastafari, oftewel een aanhanger van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster. Toen de vrouw twee jaar geleden een identiteitskaart en een rijbewijs aanvroeg, werden haar pasfoto's door de gemeente geweigerd omdat zij een vergiet droeg.

In de regels voor pasfoto's staat dat het hoofd niet bedekt mag zijn, maar dat er een uitzondering wordt gemaakt voor religieuze kleding, zoals een hoofddoek of een tulband. Dat was bij haar ook het geval, zei de vrouw, en ze stapte naar de rechter. Die wees haar eis af, waarop ze naar de Raad van State ging.

Het vergiet is een van de regels van het pastafarisme, maar dat is volgens de Raad van State geen godsdienst of levensovertuiging. Daarom kan er geen uitzondering gemaakt worden.

Waarom Raad van State vergiet op paspoortfoto verbiedt
115
Waarom Raad van State vergiet op paspoortfoto verbiedt

Protest tegen gevestigde godsdiensten

De Kerk van het Vliegend Spaghettimonster is begin deze eeuw bedacht door een Amerikaan, uit protest tegen gevestigde godsdiensten. Aanhangers vereren een godheid die gemaakt is van spaghetti en gehaktballen. Om hem te eren, dragen ze een vergiet op hun hoofd.

Het geloof heeft geen geboden, maar acht zogeheten 'liever-nieten'. De hemel bestaat uit een biervulkaan en strippers, en opwarming van de aarde komt volgens gelovigen door het verdwijnen van piraten. Praat-Als-Een-Piraatdag is een officiële feestdag van de pastafari's.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!