Kastelen, landgoederen en buitenplaatsen lijden grote schade door de aanhoudende droogte. Bij een aantal kastelen en landhuizen is zelfs sprake van schade aan de fundering, doordat omringende slotgrachten zijn drooggevallen.

Dat zegt de stichting Kastelen, Buitenplaatsen en Landgoederen (sKBL) maandag. Bij de stichting zijn 150 monumentale gebouwen en 61 kasteelmusea aangesloten.

Een aantal erfgoederen maakt nu al melding van een schade van vele tienduizenden euro's. Andere landgoederen kunnen hun schade pas berekenen als duidelijk is hoeveel eeuwenoude bomen en planten in historische parken en tuinen definitief afsterven.

Gebouwen met een drooggevallen slotgracht worden scherp in de gaten gehouden, zegt directeur René Dessing van sKBL. ''De fundering is meestal nooit eerder boven water gekomen en vertoont nu scheuren. Ook verzakkingen zijn mogelijk.''

Beeldbepalende buxus- en rododendronhagen en bomenlanen zijn verdord. Ook botanische plantencollecties hebben veel schade geleden. Het zal volgens sKBL jaren duren voor de schade is hersteld.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!