De Nationale Politie wil een tiental hooggeplaatste politiefunctionarissen financiële sancties opleggen wegens plichtsverzuim, meldt NRC donderdag.

De politiemedewerkers in kwestie zouden met regelmaat concert- en voetbalkaartjes hebben aangenomen van de Amsterdamse politiecommissaris Ad Smit, die eerder dit jaar ontslagen werd vanwege het verduisteren van politiefondsen.

Een woordvoerder van de korpsleiding van de Nationale Politie bevestigt donderdag aan NU.nl dat er onderzoeken naar plichtsverzuim lopen. De berichtgeving van NRC over de disciplinaire maatregelen wilde hij niet bevestigen.

De financiële straffen met een gemiddelde hoogte van een paar honderd euro hebben volgens de krant betrekking op onder anderen Leen Schaap, die politiecommissaris was en nu als brandweercommandant de integriteitsregels bij de Amsterdamse brandweer moet aanscherpen.

Ook Willem Woelders, plaatsvervangend chef van de Landelijke Eenheid, en Jan Pronker, plaatsvervangend eenheidschef van de Amsterdamse politie, zouden worden bestraft.

Smit wordt vervolgd voor structureel misbruiken politiegeld

Commissaris Smit was jarenlang de meest hooggeplaatste politiefunctionaris in het district Oost. Smit zou structureel politiegeld gebruikt hebben om voor dure etentjes en kaarten voor evenementen te betalen.

In 2017 maakte het Openbaar Ministerie (OM) bekend dat hij daarvoor vervolgd wordt. Smit werd in april van dit jaar met strafontslag gestuurd voor ernstig plichtsverzuim.