Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag vier jaar celstraf geëist tegen een ex-buschauffeur. Hij wordt verdacht van het stichten van drie branden bij busbedrijf Arriva in Tilburg.

Volgens de officier van justitie is er voldoende bewijs dat de 29-jarige Berry van D. de branden heeft aangestoken. Bovendien heeft hij een motief, aldus de aanklager. "De acties zijn duidelijk gericht tegen Arriva en de verdachte heeft vanwege zijn ontslag bij het bedrijf een motief."

Arriva werd op 16 september vorig jaar voor het eerst getroffen door brand. In de remise in Tilburg brandden vier bussen uit en raakten er drie beschadigd. Nog geen twee weken daarna werd brand gesticht in een kantoor van het busbedrijf.

In november was het weer raak. Toen werd een bus gestolen. Nadat de dader er urenlang in had rondgereden, stak hij het voertuig in brand. De schade door de branden is becijferd op 1,5 miljoen euro.

Verdachte opgepakt na delen bewakingsbeelden

Van D. werd in februari opgepakt vanwege vele vermoedens en omdat hij was herkend op bewakingsbeelden die op televisie werden getoond.

Zo leefde onder personeel van Arriva het idee dat Van D. de branden had aangestoken uit frustratie over zijn ontslag. Na het ontslag raakte de Tilburger aan lager wal en drugsverslaafd.

De verdachte ontkent woensdag opnieuw dat hij de branden heeft aangestoken. De verdenking is volgens hem alleen gebaseerd op geruchten. 

'Geen wraakgevoelens jegens Arriva'

Van D. verklaart geen wraakgevoelens jegens Arriva te koesteren. ''Ik heb het zelf verprutst. Arriva is een goede werkgever geweest en heeft me kansen gegeven.’’  Zijn advocaat voegt eraan toe dat de Tilburger bij de vervoerder is vertrokken met een wederzijdse overeenkomst. 

De advocaat heeft om vrijspraak gevraagd, omdat het bewijs tegen zijn cliënt onbetrouwbaar zou zijn. De rechtbank in Breda doet op 22 augustus uitspraak.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!