De voormalige PVV'er Daniël van der Stoep is in hoger beroep veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden wegens grooming en bezit van cocaïne. Ook moet hij een taakstraf van 240 uur verrichten.

De oud-politicus probeerde drie meisjes (tussen de veertien en zestien jaar) tot seks te verleiden. Van der Stoep was toen zelf tussen de 31 en 33 jaar oud.

Hij bood in dubbelzinnig geformuleerde berichten cadeaus, geld en een enkele keer cocaïne aan. Volgens het hof heeft de nu 37-jarige Van der Stoep bij zijn verleidingspogingen misbruik gemaakt van zijn positie en status als Europarlementariër en het daarbij behorende inkomen.

De meisjes mochten van de man niets zeggen over het contact dat ze met elkaar hadden. De zaak kwam aan het rollen toen de vader van een van de meisjes de berichten onder ogen kreeg die zij uitwisselde met Van der Stoep. De vader deed aangifte. De Rijksrecherche deed daarna onderzoek, omdat Van der Stoep een politicus was.

Volgens de oud-politicus had hij slechts vriendschappelijke en geen seksuele bedoelingen. Het hof ging daar niet in mee. Ook de betrokken meisjes menen dat op seks uit was. Het is overigens nooit zo ver gekomen.

Van der Stoep is verminderd toerekeningsvatbaar

Het Openbaar Ministerie (OM) had een deels onvoorwaardelijke celstraf geëist. Het hof houdt het op een voorwaardelijke celstraf, omdat deskundigen hebben geoordeeld dat Van der Stoep verminderd toerekeningsvatbaar is. Ook weegt het hof mee dat de man geruime tijd geleden al vrijwillig in therapie is gegaan.

Van der Stoep zat van 2009 tot 2014 twee periodes in het Europees Parlement. Hij was aanvankelijk Europarlementariër voor de PVV. Hij gaf zijn zetel echter op, nadat hij onder invloed van drank een aanrijding had veroorzaakt. Vanaf december 2011 zat hij als onafhankelijk lid in het Europees Parlement. Momenteel heeft hij geen baan.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!