Dinsdag begint zonnig en de temperaturen lopen opnieuw snel op. In de middag wordt het tussen de 30 en 37 graden.

Later op de dag ontstaan er stapelwolken. In de avond en nacht neemt vanuit het zuidwesten de kans op forse onweersbuien toe. De buien kunnen gepaard gaan met zware windstoten en lokaal kan in korte tijd veel neerslag vallen.

Het hitterecord in Nederland, de temperatuur van 38,6 graden die in 1944 in Warnsveld werd gemeten, houdt dinsdag waarschijnlijk stand. Maar in het zuiden en oosten van het land is een dikke 37 graden wel degelijk mogelijk.

Woensdag wordt een overgangsdag. Lokaal is er kans op een bui en is het wisselend bewolkt. De temperaturen liggen tussen de 24 en 29 graden.

Later in de week draait de wind naar het westen of zuidwesten en daarmee wordt geleidelijk minder warme lucht aangevoerd. De temperaturen liggen dan tussen de 20 en 25 graden. Zo nu en dan valt er dan een bui.

Komende 5 dagen Max. Min. Wind
Zaterdag 24° 16° ZW 4
Zondag 23° 15° ZW 3
Maandag 27° 14° Z 3
Dinsdag 31° 15° O 2
Woensdag 33° 17° O 2
hittekaart

RIVM waarschuwt voor smog

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt dat heel Nederland dinsdag met smog te maken kan krijgen.

Wie gevoelig is voor verontreinigde lucht krijgt het advies binnen te blijven en geen zwaar lichamelijk werk te doen.

''De hoogste concentraties voor dinsdag worden in het oosten verwacht. Voor het hele land geldt dat de luchtkwaliteit 'slecht' kan zijn", aldus het RIVM.

"Woensdag wordt het beter. De luchtkwaliteit is dan in het ongunstige geval 'onvoldoende', maar dus niet meer 'slecht'."

Het weer op vakantie

Maandag trok de hete lucht die zich eerst boven Portugal en Spanje bevond naar het westen en midden van Europa. De allerwarmste lucht trekt over Noordoost-Frankrijk naar Duitsland. Een deel zal over Nederland trekken. Op de heetste plekken in Frankrijk en Duitsland wordt het 35 tot lokaal 40 graden.

In Scandinavië is het vriendelijk weer in Denemarken, met ook daar hoge temperaturen tot boven de 30 graden. In Zweden en Noorwegen is het minder warm, maar ook behoorlijk zonnig. Verder naar het noorden wordt het met een paar buiten wisselvalliger.

De Alpenlanden moeten rekening houden met een paar stevige buien met onweer, hoewel de dag wel begint met behoorlijk wat zonneschijn. De temperatuur ligt tussen 25 en 30 graden in de dalen, vanaf 2.000 meter is het aangenaam met 15 tot 20 graden.

Het rustigste weer is vooral te vinden in het midden en zuiden van Italië en in Spanje, Portugal, Griekenland en Turkije.

Het is vrijwel overal droog en de temperaturen liggen op de meeste plaatsen tussen 30 en 35 graden. Lokaal kan het 40 graden worden. In het noorden van Italië is wel kans op een regen- of onweersbui, vooral in de Dolomieten.

Bekijk hier de vooruitzichten voor andere landen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!