De organisatie van Pride Amsterdam kijkt tevreden terug op een succesvol verlopen editie. Volgens een woordvoerder van de organisatie is het negen dagen durende festival goed bezocht en gezellig en sfeervol verlopen. 

Ook waren er geen noemenswaardige incidenten. "Wat dat betreft, is het eigenlijk maar een buitengewoon saai verhaal", aldus de woordvoerder.

Pride Amsterdam begon vorige week met de demonstratieve Pride Walk door Amsterdam. Liepen daar vorig jaar nog zo'n 7.500 mensen in mee, dit jaar waren dat er tussen de 10.000 en 12.000, zegt de woordvoerder. "Wij denken dat dit komt doordat Nederland intoleranter wordt, waardoor automatisch een tegengeluid ontstaat."

Ook is de organisatie blij met de bedrijven die zich met de Pride willen associëren. "Dat is nodig vanwege de financiën, maar tegelijk is het ook zo dat bedrijven de nieuwe activisten zijn."

Stappen gezet in de sportwereld

Verder vindt de organisatie dat er stappen zijn gezet in de sportwereld. Van alle bij sportkoepel NOC*NSF aangesloten bonden wil volgens de woordvoerder alleen de roeibond zich vooralsnog openlijk associëren met de Pride. Ondertussen voer er echter ook een volleybalclub mee.

"Maar die wordt dus niet gesteund door de eigen bond. Er is dus nog een hoop werk te doen. Het gaat niet om tolerantie, maar om acceptatie."

De Pride Amsterdam is volgens de woordvoerder "echt wel een verhaal met inhoud". "Veel mensen hebben dat gevoeld en gezien. De boodschap is goed overgekomen dit jaar."

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!