De 22e editie van de Canal Parade door de Amsterdamse grachten is zaterdag zonder grote incidenten verlopen. Een persoon is opgepakt politie in verband met de mishandeling van een beveiliger.

De botenparade van Pride Amsterdam, voorheen Gay Pride, ging om 12.30 uur van start. Volgens de woordvoerder van het evenement zijn er honderdduizenden bezoekers naar het evenement gekomen. 

De deelnemers van de jaarlijkse optocht verzamelden zich zaterdagochtend al op het Oosterdok. ''Iemand had vlak bij de Hermitage een stoel aan een brugleuning vastgeketend om niets van het spektakel te missen'', zag de woordvoerder.

Op de route van de parade was een woonboot gezonken, maar dat hinderde het evenement verder niet. De optocht bestond dit jaar uit tachtig boten. Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam zat op een boot van de gemeente. 

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse zaken) en staatssecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid) voeren mee op de boten van hun ministeries. Minister Ingrid van Engelshoven (OCW) zat op de boot van de cast en crew van soapserie Goede Tijden, Slechte Tijden.

Vrouw op flyboard vraagt vriendin ten huwelijk bij Canal Parade
73
Vrouw op flyboard vraagt vriendin ten huwelijk bij Canal Parade

Winnende boten gekozen door jury

Als winnende boten koos de jury in de categorie vormgeving de boot van Amnesty International. In de categorie hero's de boot van het COC (voor eerdere vrouwelijke activisten) en in de categorie beste statement die van de Stichting Meer Dan Gewenst, die opkomt voor homoseksuele ouders met kinderen. Juryvoorzitter Cornald Maas maakte de winnaars bekend.

Speciaal voor de Canal Parade liet de NS extra lange treinen rijden en wapperde de regenboogvlag op het dak van het Centraal Station. Wie op Google Maps keek, zag de route van de parade in regenboogkleuren.