De 22e editie van de Canal Parade is zaterdagmiddag in volle gang. De botenparade van Pride Amsterdam, voorheen Gay Pride, ging om 12.30 uur van start en duurt nog tot ongeveer 18.00 uur.

De deelnemers van de jaarlijkse optocht verzamelden zich zaterdagochtend op het Oosterdok. Vanaf daar varen ze langs de Nieuwe Herengracht, Amstel, Prinsengracht en Westerdok. Wie op Google Maps kijkt, krijgt de route van de parade te zien in regenboogkleuren.

Vlak voor de start zaterdag van de bootparade door de Amsterdamse grachten heerste al ''een gezellige drukte'', aldus woordvoerder Danny de Vries van het evenement. In de stad wordt volop feest gevierd. De Canal Parade trekt traditiegetrouw enkele honderdduizenden toeschouwers.

De kades langs de grachten stonden voor de start al vol met mensen. De Canal Parade verloopt vooralsnog zonder noemenswaardige incidenten. ''Langs de route bleek wel een woonboot te zijn gezonken, maar dat probleem is inmiddels opgelost.''

Optocht staat in het teken van mensenrechten

De botenparade staat dit jaar in het teken van mensenrechten overal ter wereld. Voor de parade uit wordt het publiek opgewarmd door een team van flyboarders. Zij staan op een plank die door middel van krachtige waterstralen boven het water kan zweven.​

De optocht bestaat dit jaar uit tachtig boten. Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam vaart mee op een boot van de gemeente. 

Onder anderen minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse zaken) en staatssecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid) varen mee op de boten van hun ministeries. Minister Ingrid van Engelshoven (OCW) zit op de boot van de cast en crew van Goede Tijden, Slechte Tijden

De soapserie doet voor het eerst mee aan de Canal Parade. Hiermee strijden de cast en crew voor homoacceptatie, want volgens hen leiden scènes met LHBT'ers in de serie nog te vaak tot commotie en boze reacties.

Vrouw op flyboard vraagt vriendin ten huwelijk bij Canal Parade
73
Vrouw op flyboard vraagt vriendin ten huwelijk bij Canal Parade

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!