De politie in Limburg heeft excuses aangeboden aan een vrouw die in december 2016 werd verkracht door een tbs'er op onbegeleid verlof.

De toen 21-jarige Susanne uit Venray werd tijdens de verhoren rond haar aangifte zwaar onder druk gezet door twee zedenrechercheurs die haar niet geloofden, schrijft de Volkskrant.

Het slachtoffer doet zaterdag haar verhaal in de krant, die ook de officiële stukken rond de zaak heeft ingezien.

Daaruit blijkt dat de rechercheurs haar verklaringen in twijfel trekken en telkens vragen of ze haar aangifte wel wil doorzetten. ''Soms is dit ook een schreeuw om aandacht'', zegt een van hen. "Of zie je dat er geestelijk iets aan de hand is."

Ook wordt haar gevraagd: ''Wat voor ervaring heb je met pijpen? Je zegt dat de penis slap was, maar je gaat toch kokhalzen. Doe eens voor? Hoe kokhals je dan?"

Binnen de kaders gehandeld

In een excuusbrief aan de vrouw schrijft de teamchef dat de twee rechercheurs ''binnen de kaders" hebben gehandeld, maar ook dat het belang van het slachtoffer ''onvoldoende is meegewogen" en dat hij de gang van zaken ''zeer betreurt".

De dader zat in tbs-kliniek De Rooyse Wissel in Oostrum. Hij werd voor deze verkrachting opgepakt na een DNA-match. 

Na zijn aanhouding vroeg de politie het slachtoffer en haar familie maandenlang te zwijgen. Dat zou zijn gebeurd omdat de betrokkenheid van een tbs'er ''heel gevoelig ligt", zegt een politiewoordvoerder tegen de krant.

Geschokte reacties op sociale media

Op sociale media zijn vooral geschokte reacties te zien. Zo twittert de VN-organisatie UN Women Nederland: ''Dit soort verhoormethoden retraumatiseren slachtoffers van verkrachting en weerhouden slachtoffers van aangifte doen. Wij pleiten voor een gendersensitieve aanpak en training bij het politiekorps." Strafrechtadvocaat Richard Korver schrijft op Twitter: ''Schandalig. Niets minder."

Een enkeling wijst erop dat rechercheurs vervelende vragen wel móeten stellen om valse aangiftes uit te sluiten.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!