De korpsleiding en de brandweerlieden van het korps Amsterdam-Amstelland liggen met elkaar op ramkoers. Volgens onderzoek van NRC zijn in de laatste 1,5 jaar minstens tien brandweerlieden ontslagen, berispt of overgeplaatst naar een andere kazerne.

Volgens de krant waren de redenen voor de sancties racisme, diefstal, ondermijning van het gezag en alcoholmisbruik.

De korpsleiding zou meerdere keren een particulier recherchebureau hebben ingeschakeld om medewerkers "te schaduwen en te verhoren". De misstanden bij de brandweer vinden jarenlang plaats. De nieuwe commandant Leen Schaap probeert er korte metten mee te maken. Hij kwam in juni 2016 over van de politie en hanteert sindsdien een beleid waarin hij geen enkele misstap op het gebied van "plichtsverzuim" accepteert.

Vorige maand bleek dat het conflict tussen Schaap en de brandweerlieden zo hoog is opgelopen, dat hij verschillende doodsbedreigingen heeft gehad. Die zouden afkomstig zijn uit zijn eigen korps. Volgens NRC controleert hij elke keer voordat hij zijn auto instapt of de remkabels zijn doorgesneden.

Schaap wil einde maken aan 24 uurrooster

Schaap wil een einde maken aan het rooster van de brandweerlieden, waarin ze 24 uur lang op de kazerne zijn. Tijdens dat etmaal zijn ze acht uur ingeroosterd om volledig te werken en de overige zestien uur verblijven ze op de kazerne en werken ze alleen om uit te rukken voor een brand.

Volgens de brandweerlieden zijn die diensten van een etmaal belangrijk voor het creëren van het groepsgevoel. Daarnaast geeft het ze recht op compensatiedagen die de brandweermannen de mogelijkheid geeft om er nog ander werk naast te doen.

Gemeente Amsterdam wil al langer van dit rooster af

De gemeente Amsterdam zou al langer van de 24 uurroosters af willen, maar voorgaande commandanten slaagden er niet in om dat voor elkaar te krijgen. 

De ondernemingsraad van het brandweerkorps probeert ook nu weer een stokje te steken voor de aanpassing van het rooster. De raad heeft twee procedures aangespannen om te voorkomen dat wordt gestart met een "proeftuinkazerne". Aan die proeftuinkazerne kan op vrijwillige basis worden meegedaan en daarin wordt afgeweken van het 24 uurrooster.

Schaap zou ook af willen van de machocultuur binnen het korps "waarin excessen worden getolereerd en toegedekt".