Kerkgenootschap Jehova's Getuigen heeft geweigerd om mee te werken aan een strafrechtelijk onderzoek naar een misdrijf binnen de eigen gemeenschap. De zaak draaide om een man die zijn tien jaar jongere nicht seksueel had misbruikt.

Een lid van het kerkgenootschap heeft een document in handen waarin de 31-jarige verdachte, Samet G. uit Bergen op Zoom, zijn daden zou bekennen. Het Openbaar Ministerie (OM) wilde de bekentenis hebben, maar de vordering werd geweigerd met een beroep op het verschoningsrecht.

Een woordvoerder van het OM bevestigt dit na berichtgeving van RTL Nieuws. Ze benadrukt dat er genoeg bewijs in de zaak was en dat G. alsnog veroordeeld werd. Ook plaatst ze de kanttekening dat het verschoningsrecht regelmatig wordt gebruikt in andere rechtszaken.

Het misbruik vond plaats toen het slachtoffer tussen de vier en veertien jaar oud was. De moeder van het slachtoffer sloeg alarm nadat G. haar in 2011 een gedeeltelijke bekentenis gaf.

De rechtbank veroordeelde de man vorige week tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden en een werkstraf van 240 uur. Ook moet hij zijn nicht een schadevergoeding van 10.100 euro betalen. G. is in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak.

Jehova's Getuigen berecht daders intern

Binnen de gemeenschap van de Jehova's Getuigen is het gebruikelijk om daders van onder meer seksueel misbruik intern te berechten. Zo werd ook de kwestie rondom G. en zijn jongere nicht behandeld.

Het bestuur van Jehova's Getuigen maakte in mei bekend geen onafhankelijk onderzoek te willen verrichten naar seksueel misbruik binnen de gemeenschap. Het ministerie van Justitie en Veiligheid had daar meerdere keren op aangedrongen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!