Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een celstraf van twaalf weken, waarvan tien weken voorwaardelijk, tegen de voormalige topsporter Alan V. geëist. Hij zou een minderjarig meisje hebben aangezet tot ontuchtige handelingen.

Daarnaast heeft het OM donderdag een werkstraf van 240 uur en een contactverbod geëist.

V. deed zich onder een andere naam voor als een jongen van tussen de 18 en 24 jaar oud. Het meisje stuurde hem op zijn verzoek tientallen naaktfoto's en -filmpjes. Zij hadden in 2015 enkele maanden lang contact met elkaar.

De voormalige sporter, die in 2000 en 2004 als trampolinespringer meedeed aan de Olympische Spelen, was zeer geëmotioneerd tijdens de zitting in de rechtbank in Den Haag.

Huilend betuigde hij meerdere keren spijt. V. wist dat het meisje vijftien jaar oud was, maar vond het moeilijk om het contact te verbreken, vertelde hij aan de rechter. Dat kwam doordat hij depressief en eenzaam was.

'Mijn leven voelde leeg'

''Mijn leven voelde leeg. Ik had niks meer voor mijn gevoel", zei hij in de rechtbank. Hij zocht daarom aandacht. ''Op een hele verkeerde manier. Dat besef ik nu."

Na zijn arrestatie heeft V. direct hulp gezocht en is hij opgenomen in een kliniek. Hij zou ook een zelfmoordpoging hebben gedaan.

Nog dagelijks last van contact

Het meisje was ook in de rechtbank aanwezig. In haar slachtofferverklaring, die werd voorgelezen door een medewerker van Slachtofferhulp, stelde ze nog dagelijks last te hebben van het contact dat ze met de inmiddels 41-jarige V. had.

V. is vader van twee meisjes. De rechter vroeg aan hem hoe hij zou reageren als zijn dochters vijftien jaar oud zijn en ze een man zoals hij zouden treffen. ''Ik zou moordneigingen hebben", antwoordde hij.