Het zuidoosten van Nederland krijgt donderdag en vrijdag mogelijk te maken met smog. Lokaal kan de luchtkwaliteit hier slecht worden, waarschuwt gezondheidsorganisatie Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Mensen die gevoelig voor smog zijn, krijgen het advies om binnen te blijven en zware lichamelijke inspanning te beperken. Dat geldt vooral in de namiddag en vroege avond, omdat de lucht dan het meest verontreinigd is.

Vanwege de aanhoudende tropische temperaturen nemen de ozonconcentraties toe. In de oostelijke en zuidelijke provincies kan het donderdag en vrijdag lokaal 35 graden worden. Het KNMI heeft code geel afgegeven vanwege de hitte.

Het RIVM besloot vorige week het Nationaal Hitteplan in te stellen vanwege het aanhoudend warme weer. Donderdag werd het hitteplan wederom ingesteld voor de provincies Limburg, Noord-Brabant, Gelderland, Utrecht, Overijssel en Drenthe.

Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen. Dat kan tot luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en een slechtere longfunctie leiden. Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen.

Wanneer spreken we officieel van een hittegolf?
83
Wanneer spreken we officieel van een hittegolf?