Adriaan B. uit Elburg is donderdag door de rechtbank in Alkmaar veroordeeld tot zeven jaar cel voor de moordpoging op zijn ex-schoondochter van begin dit jaar.

De 78-jarige B. kon de echtscheiding van zijn zoon met de vrouw niet verkroppen en vond dat hij moest ingrijpen. Hij wachtte haar op bij haar woning in Heerhugowaard, schoot met een luchtdrukwapen in haar mond en stak haar met een mes meermaals in haar arm, hals en borst.

De vrouw overleefde de aanslag doordat gemeentemedewerkers toevallig in de buurt waren, gegil hoorden en tussenbeide sprongen. Meerdere buurtbewoners waren getuige van de aanval.

B. heeft wisselende verklaringen over zijn daad afgelegd. In eerste instantie vertelde hij dat hij bang was dat zijn zoon diens ex iets zou aandoen. Later zei hij dat hij bang was dat zijn zoon en zijn vrouw zelfmoord zouden plegen door alle ellende rondom de scheiding. De enige uitweg leek hem daarom het doden van zijn schoondochter, die in zijn ogen de oorzaak van alle ellende was.

De vrouw heeft vier minderjarige kinderen, onder wie een gehandicapte zoon. De man kwam tot zijn daad door de vrees voor de gezondheid van deze kwetsbare kleinzoon, liet zijn advocaat tijdens de behandeling eerder deze maand weten.

Ook veroordeeld voor smaad

De man is ook veroordeeld voor smaad, omdat hij het waarom van zijn moordpoging in een brief heeft beschreven. Zijn zoon heeft de brief aangevuld en vervolgens onder een grote groep mensen, media en instanties verspreid. In de brief stond onder meer waarom B. vond dat zijn voormalige schoondochter en haar moeder vermoord moesten worden.