Het Rode Kruis heeft donderdag giro 7244 geopend voor Syriërs die in en vanuit de regio rond Syrië terugkeren naar hun huis nu het geweld is afgenomen. De hulporganisatie constateert voor het eerst in zeven jaar dat een grote groep Syriërs naar huis wil.

Afgelopen tijd staken enkele honderden Syrische vluchtelingen vanuit Libanon de grens over naar Syrië. Naar verwachting zal die stroom komend weekeinde toenemen.

Het gaat niet om vluchtelingen die bijvoorbeeld naar Europa zijn gekomen, maar om 'intern ontheemden': Syriërs die binnen het eigen land of in de directe buurlanden zijn opgevangen.

"Zij komen terecht in totale verwoesting en hebben geen middelen om te overleven. Hulp om hun bestaan weer op te bouwen, is hard nodig", zegt het Rode Kruis.

Maar vooral in Syrië zelf keren ontheemden massaal terug naar hun huizen. Volgens de Verenigde Naties ging het in de eerst helft van dit jaar naar schatting al om zo’n 750.000 mensen. Ze gaan naar wijken rondom steden als Homs, Aleppo en Oost-Ghouta. Ook keren Syriërs weer terug naar Daraa, waar de afgelopen tijd de hevige gevechten eindigden.

Startkapitaal

Het Rode Kruis roept hulporganisaties, overheden, bedrijven en Nederlanders op de terugkeerders een steun in de rug te geven.

De hulporganisatie helpt de Syriërs met kleine reparaties om hun huizen weer leefbaar te maken en zorgt voor voedsel, schoon drinkwater en psychische en medische hulp. Ook krijgen zij een startkapitaal waarmee ze een winkeltje kunnen openen of hun land weer kunnen gaan verbouwen.

In andere delen van het land gaat de oorlog onverminderd door en veroorzaakt nieuwe vluchtelingenstromen zoals in Swaida, bij de Golanhoogte en in Idlib bij de grens met Turkije.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!