Politiemedewerker Faris K., de man die verdacht wordt van het lekken van vertrouwelijke informatie over politicus Geert Wilders, zou ook informatie hebben gedeeld over een bezoek van de dochter van Barack Obama aan Nederland. 

Het is niet bekend om welk bezoek en om welke dochter van de voormalig Amerikaanse president het gaat.

K. zou de informatie in juli 2016 telefonisch aan een vrouw hebben gegeven. Hierbij zou hij volgens het Openbaar Ministerie (OM) ook hebben gesproken over politieinzet tijdens het bezoek. Twee weken later zou K. telefonisch "een mededeling" hebben gedaan over de woonplaats van Wilders. 

K. moet maandag voor de rechter in Den Haag verschijnen. Het gaat dan om een niet-inhoudelijke zitting. Hij wordt verdacht van schending van het ambtsgeheim.

'Privésfeer'

De 36-jarige man zat bij de Dienst Bewaken en Beveiligen (DBB) en was onder meer betrokken bij de beveiliging van Wilders. K. was binnen de DBB belast met het maken van zogenoemde omgevingsscans voor de beveiliging van de PVV-voorman.

Hij zou vertrouwelijke en operationele informatie van de politie aan vriendinnen hebben verteld. ''Hij is iets te loslippig geweest in de privésfeer", aldus zijn advocaat Peter Plasman woensdag. ''Je mag dat ook stoer doen tegen meisjes noemen. Niet meer dan dat."

K. zou ook ten onrechte in de politiesystemen hebben gezocht voor privédoeleinden. Het OM heeft geen aanwijzingen dat hij informatie met criminelen heeft gedeeld.

Campagnetijd

De politiemedewerker werd februari vorig jaar opgepakt, midden in de campagnetijd voor de Tweede Kamerverkiezingen. Wilders legde daarop tijdelijk zijn campagne neer.

In 2008 was hij al veroordeeld tot een voorwaardelijke werkstraf van honderd uur wegens het opzettelijk schenden van zijn ambtsgeheim. K. werkte toen voor de politie in Utrecht.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!