De rechtbank in Groningen heeft voorwaardelijk de tbs met dwangverpleging beëindigd van de man die in 2005 in het Groningse Tolbert twee kinderen om het leven bracht.

De nu 59-jarige Avi C. kreeg in hoger beroep in 2010 vijftien jaar cel en tbs opgelegd voor dubbele doodslag en een poging tot doodslag. 

C. wordt niet meer in de kliniek behandeld. Hij woont sinds een maand zelfstandig in Utrecht.

Het Openbaar Ministerie (OM) verzocht de tbs met dwangverpleging, die in 2015 van start ging, met een jaar te verlengen. De officier vond het te vroeg om de maatregel onder voorwaarden te beëindigen.

C. doodde de kinderen destijds terwijl hij in een drugspsychose verkeerde. De moeder van de kinderen, met wie de man een relatie had, kon ternauwernood ontsnappen. De officier vond het risico te groot dat de man opnieuw drugs zou gaan gebruiken.

De rechtbank heeft begrip voor de bedenkingen van het OM, maar vindt niettemin dat aan alle voorwaarden is voldaan om de dwangverpleging te beëindigen. Dit betekent dat de man niet meer in een kliniek hoeft te worden behandeld en zelfstandig kan blijven wonen. Hij wordt door de reclassering begeleid.