De Rijn bij Lobith voert woensdag minder dan 1.000 kubieke meter water per seconde af. In de dagen daarna daalt de aanvoer tot onder de 900 kubieke meter per seconde, verwacht Rijkswaterstaat.

De Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) komt woensdag bijeen om de situatie te bespreken.

Waterschappen houden er rekening mee dat de LCW strengere maatregelen gaat afkondigen. Zoals bijvoorbeeld strengere regels voor het gebruik van water uit het IJssel- en Markermeer.

De waterbeheerders constateren dat het watertekort overal oploopt. Waterschappen in kustgebieden zijn met man en macht aan het werk om toenemende verzilting vanuit zee tegen te gaan.

Een opleving van de waterstand zit er voorlopig niet in, denkt Rijkswaterstaat. In Duitsland en Zwitserland is het ook droog en warm. De Rijn krijgt dus steeds minder aanvoer van water. De hitte leidt bovendien tot verdamping van het water dat er wel is.

Op de Geldersche IJssel geldt een passeer- en inhaalverbod voor de binnenvaart. Recreatievaarders moeten er rekening mee houden dat sluizen maar af en toe opengaan.

Hoogheemraadschap Rijnland gaat de sluizen bij Spaarndam voor de recreatievaart sluiten als het zoutgehalte in het water van het Noordzeekanaal boven de 250 milligram per liter komt. De Kolksluis is vanaf zaterdag al gestremd.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!