De Nederlandse bevolking is het eerste half jaar van 2018 minder hard gegroeid dan in dezelfde periode vorig jaar, omdat relatief veel mensen zijn overleden aan de griep. Er zijn ten opzichte van een jaar eerder met name meer ouderen overleden.

Vooral in de eerste drie maanden van 2018 waren er meer sterfgevallen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag. Toen heerste de griep in Nederland. De epidemie was pas in april voorbij. Daardoor waren er in het eerste kwartaal meer sterfgevallen dan geboortes.

In het tweede kwartaal zijn zevenduizend meer mensen geboren dan er overleden zijn. Het geboorteoverschot komt daarmee op duizend. Daarnaast is de bevolking gegroeid door migratie. De volledige groei komt neer op 32.000 extra inwoners. 

Zo'n 100.000 immigranten hebben zich ingeschreven bij een Nederlandse gemeente. Dat aantal is ongeveer gelijk gebleven. Ongeveer 69.000 mensen zijn uit Nederland vertrokken. 

Het aantal immigranten uit het Midden-Oosten is volgens het CBS flink afgenomen. Het aantal immigranten uit Europese landen is wederom toegenomen. Ook zijn meer mensen met een Nederlandse achtergrond teruggekomen dan in dezelfde periode vorig jaar.

De meeste emigranten kwamen niet uit Nederland. Het aantal vertrekkende Nederlanders is namelijk gedaald naar iets meer dan elfduizend.

Met deze tips voorkom je de griep
50
Met deze tips voorkom je de griep

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!