In de maand juli is sinds het begin van de regenmetingen nog nooit zo weinig neerslag gevallen. Landelijk viel slechts 10 millimeter regen. Daarmee is het record van juli 1921 (11,4 millimeter) gebroken, meldt Weerplaza dinsdag.

Op de laatste dag in juli konden nog kleine buien vallen, waardoor het droogterecord niet gevestigd ging worden, maar halverwege de middag was volgens Weerplaza het droogterecord definitief.

Het landelijk gemiddelde, dat in juli dus uitkomt op 19 millimeter, wordt bepaald op basis van vijf weerstations. 

Juli 2018 is met ongeveer 330 uren zon ook de zonnigste julimaand sinds 1906. Het eerdere record werd in juli 2006 gevestigd (316,3 uur).

Als het aantal zonuren op de laatste dag van juli inderdaad op de verwachte 330 uur uitkomt, dan wordt het ook de zonnigste maand die ooit is geregistreerd. Het weerbureau zegt hier dinsdagavond uitsluitsel over te kunnen geven. Het huidige record van 329,2 zonuren werd in mei 1989 gemeten.

Wanneer spreken we officieel van een hittegolf?
83
Wanneer spreken we officieel van een hittegolf?

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!