Korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie zegt dat hij de zorgen onder het personeel over krapte en inzetbaarheid van de politie herkent.

Juist daarom heeft hij alle politie-eenheden opdracht gegeven om knelpunten te inventariseren, laat zijn woordvoerder weten.

In een van die inventarisaties, die naar buiten kwam via De Telegraaf, schrijft plaatsvervangend Helmoed Wierda chef van de eenheid Rotterdam dat "de expliciete positionering van de korpschef aan de zijde van de werkgever geen vertrouwen heeft gewekt"

"De lopende cao-onderhandelingen lijken een diepere onderstroom van zorg en irritatie onder medewerkers te raken", schrijft Wierda. "Die wordt gekenmerkt door een hoge werkdruk in relatie tot beschikbare capaciteit."

Akerboom krijgt vaker kritiek omdat hij in de slepende cao-onderhandelingen samen optrekt met minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.

Advies

De woordvoerster van de korpsleiding benadrukt dat Akerboom hiermee een advies volgt van de commissie-Kuijken, die de vorming van de Nationale Politie onderzocht.

Door aan tafel te zitten kan hij invloed uitoefenen en aangeven in hoeverre voorstellen uitvoerbaar zijn, aldus de woordvoerster. "Het wordt soms zo gedraaid dat hij op schoot zit bij de minister", zegt ze. "In cao-tijd worden tegenstellingen altijd uitvergroot."

Afgelopen week wezen de politiebonden nog een cao-voorstel af.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!