In De Bilt kwam de temperatuur in de nacht van donderdag op vrijdag niet onder de 23,6 graden. Daarmee was het niet alleen een officiële tropennacht, maar ook de warmste nacht ooit gemeten.

Volgens Weeronline stond het record voor de minimumtemperatuur in De Bilt (het hoofdmeetstation in ons land) op 20,8 graden, gemeten op 9 augustus 2004. Weerplaza bevestigt dat het de warmste nacht ooit was.

Het Gelderse Deelen was de warmste plek van het land. Daar was het aan het einde van de nacht 24,6 graden. Nog nooit bleef het in Nederland 's nachts zo warm.

Maastricht was tot de nacht van donderdag op vrijdag de warmste plek ooit 's nachts. Op 19 augustus 2012 daalde de temperatuur daar 's nachts tot 23,1 graden.

Zo kun je slapen tijdens een tropennacht
60
Zo kun je slapen tijdens een tropennacht

Lelystad

Weerplaza meldt dat met een temperatuur van 24,4 graden ook in Lelystad een plaatselijk record gebroken is.

Weeronline stelt dat het warmterecord in de komende nacht mogelijk opnieuw gebroken wordt. Meteorologen spreken van een tropennacht als de temperatuur op het koudste moment van de dag op 20,0 graden of hoger uitgekomen is.

Warm zeewater

Aan de kust komt zo'n tropennacht veel vaker voor. Dat komt door warm zeewater dat ervoor zorgt dat de temperatuur niet veel daalt. Sinds 1906 zijn er in Vlissingen 44 tropennachten geweest en in Den Helder 32.

Vrijdag blijft het overdag tropisch warm. De hittegolf, die donderdag officieel een feit werd, houdt aan. De temperaturen liggen tussen de 32 en 38 graden. In de nacht van vrijdag op zaterdag kan er in het zuidwesten een onweersbui vallen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!