Vrijdag lopen de temperaturen weer hoog op. De maxima liggen tussen de 32 en 38 graden. Het is zonnig en in de middag ontstaan er wat stapelwolken.

Mogelijk groeit een enkele stapelwolk tot een onweersbui uit. De wind is oostelijk en matig, en aan de stranden kan een zeewindje opsteken. In de avond neemt de bewolking vanuit het zuidwesten geleidelijk toe en in de nacht naar zaterdag kan er in het zuidwesten wat regen of een (onweers)bui vallen.

De wind draait 's avonds naar een west- tot zuidwestelijke richting en kan vooral in het zuidwestelijk kustgebied even flink aantrekken, waarbij ook windstoten kunnen voorkomen. De minimumtemperaturen variëren 's nachts van 18 graden in het westen tot 22 graden in het oosten.

Zaterdag trekt een storing van west naar oost over het land. Er vallen dan buien, mogelijk met onweer. Voor de buien kan het langs de oostgrens nog 28 of 29 graden worden, maar daarna wordt de hitte getemperd. 's Middags klaart het op en is het 23 tot 26 graden.

Zo wapent Nederland zich tegen de hittegolf
96
Zo wapent Nederland zich tegen de hittegolf

Het weer op vakantie

Het is en blijft zomer in het zuiden van Europa. Daarbij is het niet overal stabiel. In Frankrijk valt bijvoorbeeld een enkele regen- of onweersbui, met name in het westen van het land en in de Pyreneeën. Ook aan de Spaanse kant van de Pyreneeën kan een onweersbui ontstaan.

In het binnenland van Spanje en in Portugal blijft het droog en vrij zonnig. Portugal heeft enigszins gematigde maxima, maar in Spanje wordt het vrijwel overal meer dan 30 graden. Dat geldt ook voor Italië, met daar veel zon. In de Alpen, de Dolomieten en de Apennijnen is er sprake van warmteonweer. De kans op buien is wat groter op de Balkan en op het Griekse vasteland.

Bekijk hier de vooruitzichten voor andere landen.