De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) vindt het "onacceptabel" dat er elk jaar gemiddeld elf mensen overlijden bij ongelukken op spoorwegovergangen. Dat aantal kan en moet omlaag, maar door een te versnipperde aanpak en te weinig aandacht van het verantwoordelijke ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, stagneert dat.

De OVV schrijft in het donderdag verschenen rapport Overwegveiligheid - Een risicovolle kruising van belangen dat het ministerie binnen een half jaar met overkoepelend beleid moet komen.

Nederland is binnen Europa het enige land met veel treinverkeer en veel overwegen, schrijft de OVV. "Een combinatie die niet goed samengaat", aldus de Onderzoeksraad.

Onbeveiligde overwegen - dus zonder slagbomen - zijn volgens de raad "ontoelaatbaar" met de huidige hoge treinsnelheden. Deze worden inmiddels al aangepakt, maar nog altijd zijn er enkele honderden onbeveiligde overwegen in Nederland.

Drukker

Omdat de intensiteit op het spoor en het aantal auto's op de weg toeneemt, wordt de kans op ongevallen tussen treinen en auto's steeds groter. De OVV vindt dat staatssecretaris Stientje van Veldhoven "meer ambitie moet tonen om het aantal overwegongevallen verder terug te dringen".

In vijftien jaar tijd is de veiligheid van spoorwegovergangen verbeterd, maar inmiddels stagneert die ontwikkeling. De OVV meldt dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat sinds 2010 geen concrete doelstellingen voor het laten afnemen van het aantal incidenten op overwegen meer heeft.

De OVV adviseert om twee bestaande overwegprogramma's samen te voegen tot één. Daardoor zou het aantal slachtoffers door ongelukken op spoorwegovergangen binnen tien jaar gehalveerd moeten zijn. Uiteindelijk zou het doel van de overheid moeten zijn dat er geen ongelukken meer gebeuren op overwegen.

Verbeteren

Van Veldhoven stelt in een reactie dat samen met regionale overheden en het openbaar vervoer hard wordt gewerkt om de veiligheidssituatie te verbeteren. "We zullen hun aanbevelingen gebruiken om ons veiligheidsbeleid, waar nodig, nog verder aan te scherpen", aldus de bewindsvrouw in een schriftelijke reactie.

Van Veldhoven zal de Tweede Kamer op termijn informeren hoe haar ministerie de veiligheidssituatie wil verbeteren. Eerder deze maand werd al bekendgemaakt dat het kabinet 50 miljoen euro extra uittrekt voor het beveiligen van gevaarlijke spoorwegovergangen. Het ministerie had toen al kennisgenomen van het rapport van de OVV.

Ongelukken

De onderzoeksraad startte het onderzoek naar veiligheid van spoorwegovergangen naar aanleiding van drie incidenten op overgangen, die kort achter elkaar plaatsvonden.

De eerste was in november 2016 in Winssum. Bij een botsing tussen een vrachtwagen en een trein vielen achttien gewonden. In Harlingen kwamen vier maanden later een vader en zijn driejarige zoontje om het leven bij een ongeval op een onbewaakte spoorwegovergang. Een maand daarna raakten een trein en vrachtwagen zwaar beschadigd door een botsing op een beveiligde overweg.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!