Actievoerende politiemensen hebben woensdag de dienstauto van minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in het Zeeuwse Nieuwdorp aan de kant gezet voor een 'verkeerscontrole'. De bewindsman was daar voor een werkbezoek aan een politietrainingscentrum.

De actie vindt plaats in het kader van de perikelen rond de nieuwe politie-cao. De gezamenlijke vakbonden hebben dinsdag een loonbod van 7 procent van Grapperhaus en korpschef Erik Akerboom verworpen.

Met de actie van woensdag willen de bonden de minister met agenten in gesprek brengen, zowel tijdens de 'verkeerscontrole' als in het trainingscentrum. "Dat gesprek gaat om veel meer dan alleen het huidige loonbod", aldus ACP-voorman Erwin Koenen. "Het gaat ook over de problemen bij de Nationale Politie, zoals capaciteitstekorten."

De nieuwe cao moet voor 65.000 politiemensen gaan gelden. De afgelopen tijd lagen de onderhandelingen stil en voerden agenten actie, door onder meer minder bekeuringen uit te schrijven.

Nijpend

Eerder deze week liet politiebond NPB al weten dat politiemensen niet zullen rusten "voordat bij de minister is doorgedrongen hoe nijpend hun situatie is".

Grapperhaus laat weten begrip te hebben voor de zorgen van de politie. "Daarom is het goed om weer aan tafel te komen, want daar kan je afspraken maken", aldus de bewindsman.

Hij voegde daar wel aan toe dat er wat hem betreft een "goed bod" ligt. "We wachten nog op een formele reactie van bonden."