Volgens een oud-marinier heeft de Nederlandse regering bij de beëindiging van de Molukse treinkaping in 1977 bij De Punt in Drenthe, bewust gekozen voor excessief geweld met de intentie om alle kapers te doden.

Dat stelt Ingo Piepers, oud-marinier en gepromoveerd op oorlogsdynamiek, na eigen onderzoek in de Volkskrant. Piepers is sinds begin 2018 een van de drie nieuwe getuigen in de zaak.

Piepers kreeg inzage in het oorspronkelijke aanvalsplan en vergeleek dat met het volgens hem "zeer fors opgeschaalde" plan dat uiteindelijk werd uitgevoerd. De verantwoording voor die opschaling deugt volgens de onderzoeker niet en hij noemt de handelswijze van de regering in dezen "terreur".

Bij de actie van de mariniers, die uiteindelijk tot de beëindiging van de gijzeling bij De Punt leidde, kwamen twee gegijzelden en zes kapers om het leven.

Het ministerie van Defensie zegt in de Volkskrant dat de stukken onder de rechter zijn en wil om die reden niet reageren. Eerder hebben meerdere partijen al geconcludeerd dat er overmatig veel geweld gebruikt zou zijn bij het beëindigen van de kaping. De twee kapers om wie de zaak nu draait, zouden hierdoor om het leven zijn gekomen, terwijl zij zwaargewond en ongewapend op de grond lagen.

De Nederlandse staat heeft altijd ontkend dat er onrechtmatig gehandeld is.

Kaping

De kaping vond op 23 mei 1977 plaats en draait om het uitblijven van een onafhankelijke Molukse staat. Na de inlijving van de Zuid-Molukken door Indonesië in 1950 kwamen veel Molukkers naar Nederland, omdat zij onder Nederlandse vlag in het Koninklijke Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) hadden gevochten.

In ruil voor hun steun beloofde Nederland de Zuid-Molukkers een onafhankelijke staat, maar die belofte is nooit ingelost.

De negen Molukkers trokken ter hoogte van De Punt aan de noodrem van de trein waar op dat moment 94 passagiers in zaten. Veertig van hen werden meteen vrijgelaten, 54 mensen werden uiteindelijk negentien dagen lang gegijzeld.

De rechtbank in Den Haag doet woensdag uitspraak in de civiele zaak.

Zo verliep de treinkaping De Punt en gijzeling Bovensmilde
144
Zo verliep de treinkaping De Punt en gijzeling Bovensmilde