Een grote vondst van 1.125 kilo cocaïne tussen bevroren vis heeft vrijdag geleid tot de aanhouding van een 48-jarige Hagenaar en zes mannen uit Utrecht, Tiel, Albanië en de VS (28 tot 48 jaar). 

De zes werden aangehouden in Zaandam en zouden betrokken zijn bij het ophalen van de drugs, meldt het Openbaar Ministerie (OM).

De Hagenaar heeft volgens het OM mogelijk een organisatorische rol gespeeld in de smokkel. De vis werd vervoerd naar een bedrijf in Zaandam.

Na een tip werd de cocaïne op 6 juli in Rotterdam ontdekt in een container met bevroren vis, afkomstig uit Ecuador. Opsporingsdiensten FIOD en de douane hebben de afgelopen twee weken onderzoek gedaan naar de herkomst en bestemming van de drugs, met een waarde van zeker 22 miljoen euro. Die zijn meteen na ontdekking vernietigd.

Toen de container vrijdag aankwam bij het bedrijf in Zaandam heeft de politie een inval gedaan. In de loods waren de verdachten bezig dozen open te maken. De Hagenaar werd in zijn woonplaats aangehouden.

Daarna zijn ook doorzoekingen gedaan in bedrijfspanden van de Hagenaar in Rijswijk en Alphen aan den Rijn, zijn woning in Den Haag en een caravan in Bergambacht. Bij een van de doorzoekingen zijn chemicaliën gevonden. Onderzocht wordt of die voor de productie van synthetische drugs waren.