Een crematorium in Purmerend is gesloten nadat bij een crematie van een kankerpatiënt radioactieve stoffen zijn vrijgekomen.

Dat meldt de uitvaartmaatschappij PC Uitvaart aan NU.nl na berichtgeving van NH Nieuws.

PC Uitvaart stelt dat het personeel niet van tevoren op de hoogte was gebracht van de behandeling van de kankerpatiënt. In zo'n situatie worden maatregelen genomen. De radioactieve stoffen zijn in de as van de overledene gekomen. Dat heeft verder niet voor risico's voor het personeel of de omgeving van het crematorium gezorgd.

De crematie vond vorige week plaats, zegt de woordvoerder. Volgens PC Uitvaart is een dergelijk incident zeer zeldzaam. De vorige keer dat dit gebeurde, was in 2006.

Een speciaal bedrijf is in de arm genomen om de stoffen te verwijderen. Dat gebeurt onder toezicht van de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS). Het is niet bekend wanneer het crematorium weer kan openen. Mogelijk duurt dat enkele weken. Een crematorium in Zaanstad neemt de crematies in de tussentijd over.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!